Havuz Bakımı

Havuz Bakımı Ve Servisi

Yüzme havuzunuzun düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Bu nedenle, havuz bakımı hakkında güçlü bir temel geliştirmeniz gerekir.

Havuzunuzun nasıl çalıştığını, ona bakmanın en iyi yollarını ve nasıl planlanacağını bildiğinizde, yolunuza çıkan herhangi bir potansiyel havuz problemini çözmeye hazır olacaksınız.

 

İyi Bir Havuz Bakımı Havuzunu Tanımak İle Başlar 

Düzgün keyfini çıkarabilir bir bakım için önce havuzun tüm parçalarını fırçalamanız gerekir. Aslında bakarsanız ders almanıza veya Harvard’dan swimology doktorasına gitmenize gerek yok. Ancak, havuzunuzun temel bölümlerini ve işlevlerini bilmek, her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamanıza yardımcı olur ve ortaya çıktıklarında sorunları çözmeyi kolaylaştırır.

 

Yüzme Havuzunun Temel Bileşenleri

 

En büyük ev gereçleri gibi, yüzme havuzunda da dilediğiniz kadar fanteziye kaçabilirsiniz. Gelişmiş ısıtma, aydınlatma seçenekleri ekleyebilir, yüksek teknolojili havuz panjurları takabilir ve hatta sualtı havuz hoparlörleriyle yüzerken müziğin keyfini bile çıkarabilirsiniz. Ancak, temel bir arka bahçe havuzunuz veya Elvis şeklinde büyük bir inground vahanız olsun, her havuzun iyi zamanları sürdürmek için düzenli bakıma ihtiyacı olan dört bileşeni vardır.

Bunlar şunları içerir:

Havuz suyu

Havuzun iç duvarı veya astarı

Havuzun filtre sistemi

Havuzun skimmers ve geri dönüş sistemi

1. Havuz Suyu

Bu size biraz size basit görünebilir, ancak havuzunuzdaki su, kalıcı havuz mutluluğunun anahtarıdır. Temiz ve dengeli tutmak sizi ve ailenizi mikroplardan ve hastalıklardan korur. Ayrıca, korozyon veya mineral birikmesi nedeniyle pahalı donanım onarımlarından kaçınmanıza yardımcı olur ve tüm havuzunuzun daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

2. Havuz İçi

Havuz astarınızın duvarları havuz suyu ve içine giren her şey ile sürekli temas halindedir. Bu yüzeyleri iyi durumda tutmak, yosun, küf ve döküntülerden arındırmak, havuzunuzu temiz ve güvenli tutmanıza yardımcı olacaktır.

3. Havuz Filtre Sistemi

Havuzunuzun pompaları hem kalbi hem de karaciğeridir. Tamam, kulağa biraz garip geliyor ama bir düşünün: havuz pompanız suyu çeker, kalbinizin kanınızla yaptığı gibi suyunuzu dolaşımda tutar. Havuz filtreniz ise, dün gece yemiş olduğunuz kızartmanın karaciğerde filtrelenmesi gibi suyunuzdaki kir ve diğer zararlı mikroorganizmaları temizler.

Her ikisi de sizi ve havuzunuzu zararlardan korur. İşleyen bir filtre sistemi olmadan, havuzunuz pis renkli, kirli ve sağlıksız hale gelicektir.

Kurulumunuza bağlı olarak, bir kartuş filtreniz, bir kum filtreniz, bir diyatomlu toprak (D. E.) filtreniz olabilir. Veya, bir tuzlu su sisteminiz varsa, bir tuzlu su klorlayıcı da olabilir. 

 

4. Havuz Skimmerleri

Havuzunuzun filtresi karaciğeri ise, o zaman skimmerleriniz ve geri dönüşleriniz damarları ve arterleridir. Skimmerleriniz-teleskopik bir direğe bağlı bir temizleme aleti olan bir örgü skimmer ile karıştırılmamalıdır-temizlik için filtreye su çekerken, geri dönüşler temizlenmiş suyu havuza geri iter. Ve damarlarınız ve atardamarlarınız gibi, temiz  olduklarında en iyi şekilde çalışırlar.

Hiçbir havuz birbirine benzemez ve zaman geçtikçe havuzunuza özgü havuz bakım zorluklarıyla karşılaşabilirsiniz. Ancak, bu dört havuz bileşeni üzerinde sağlam bir kavrayışa sahipseniz, bi çok zorlukla yüzleşirken iyi donanımlı olacaksınız.

 

Uygun Havuz Bakımının 3 Etkili Yöntemi

Etkili havuz bakımının temeli üç basit ama önemli kavram üzerine kurulmuştur: dolaşım, temizlik ve kimya.

 

1. İyi Su Sirkülasyonu

Çocukken bir izci toplantısına hiç ayak basmasanız bile, muhtemelen durgun suyun bulanık ve pis olduğunu biliyorsunuzdur. Havuzunuzda, açık havada olduğu gibi, hareketli su daha temiz, daha net ve daha güvenlidir. Doğru havuz sirkülasyonu sağlıklı ve güvenli yüzmenin anahtarıdır.

İyi sirkülasyona sahip bir havuz nadiren kirli su veya havuz yosunu istilası gibi sorunlara sahiptir. Sirkülasyonu en üst düzeye çıkarmak için pompanızı ve filtre sisteminizi günlük olarak çalıştırmanız gerekmektedir.

Havuz pompanızı ne kadar süre çalıştırmalısınız? İdeal olarak, günde 24 saat, haftada 7 gün. Ancak bu, herkesin bütçesi veya ekipmanı için mümkün olmadığından, filtrenizi günde en az 10 ila 12 saat çalıştırmanızı öneririz. Bu, suyu birkaç kez çevirecek ve havuzunuzu güvenli ve temiz tutmaya yardımcı olacaktır.

İyi havuz sirkülasyonunun bir diğer önemli bileşeni, filtrenizi sık sık geri yıkamaktır Bu durumda, geri yıkama, filtrenizden su akışını tersine çevirmek ve kirli suyu ve biriken kirleticileri atık olara atmak, bunları havuzunuzdan çıkarmak anlamına gelir. Bir havuz filtresini nasıl temizleyeceğinizden emin değilseniz, bunu öğrenmek ve düzenli havuz bakım rutininizin bir parçası haline getirmek çok önemlidir.

Filtrenizi temizlemek ve geri yıkamak için kullandığınız yöntem, sahip olduğunuz filtrenin türüne bağlıdır, ancak temel kavramlar büyük ölçüde aynıdır.

İpucu: havuzunuzda bir kum filtresi varsa, filtreleme gücünü artırmak için bir bardak  diyatomlu toprak tozu ekleyin. Kirli su,  diyatomlu toprak kum filtrenizin ince parçacıkları süzmesine yardımcı olduğu için daha hızlı temizlenir.

2. Havuz Temizleme Programı

Doğru sirkülasyona sahipse, havuzunuzu temizlemeyi çok daha kolay hale getirdiniz. Ama yine de eski moda bir dirsek yağı uygulamanız gerekecek. İhtiyacınız olan temel araçlar şunlardır:

  • Net skimmer
  • Havuz fırçası
  • Havuz vakumu

Havuzu kullanımında hem Tabiat ve hemde kendi artıklarınız havuza karışabilir. Şampuan, parfüm ve saç gibi aynı zamanda havuz içine yaprak,  kurbağa, böcekler ve kuşların pislikleri  yabancı maddeler havuzunuzun içeriine girebilmektedir. Bakteriyel kontaminasyon risklerini de eklediğimizde, havuzunuzu temizlemek güvenli yüzmenin kesinlikle önemli bir parçası haline gelir.

Yağsız, Fırça ve haftalık havuz vakumu, en azından, su ve duvarları pırıl pırıl olmasını sağlayacaktır. Kabartma tozu macunu, fırçalarken hassas karolara veya vinil astarlara zarar vermeyecek temel bir ovma temizleyici olarak özellikle iyi çalışır.

Otomatik havuz temizleyici, Havuz Temizleme sürenizi önemli ölçüde azaltabilir. Düzenli  fırçalama ihtiyacını ortadan kaldırmaz, ancak her iki görevi de kolaylaştırabilir, temizlemek yerine havuzunuzun tadını çıkarmak için zaman harcamanızı sağlayacaktır.

Ayrıca havuzunuza birkaç alışılmışın dışında eklemeler ile temizlik hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Skimmer sepetinize veya hatta havuza birkaç tenis topu atın ve güneş losyonu, kozmetik vb.tarafından bırakılan yüzey yağlarını emeceklerdir. Ayrıca, tek başına bir skimmerden daha fazla kirletici yakalayacak ekstra ince bir filtre oluşturmak için skimmer sepetlerinizi külotlu çoraplarla sarabilirsiniz.

Aşınma belirtileri göstermeye başladıklarında hem tenis toplarını hem de külotlu çorapları değiştirin.

İpucu: bir yeraltı havuzunuz varsa, derin ucun dibine yerleştirilmiş drenajlar, suyun filtreye çekilmesine yardımcı olur ve temizlik sırasında gevşemiş kalıntıları temizlemeyi kolaylaştırır. Yer üstü havuzlarında bu drenajlar yoktur, ancak manuel havuz vakumu ile aynı su temizleme artışını elde edebilirsiniz.

Vakumunuzu filtre sisteminize takın ve vakumun baş aşağı olduğundan emin olarak yer üstü havuzunuzun ortasına yerleştirin. Açın ve kirli suyu daha hızlı temizlemenize yardımcı olmak için ana drenaj görevini görsün.

 

3. Su Kimyasını Dengeleme

Havuz kimyası korkutucu ve karmaşık gelebilir, ancak endişelenmenize gerek yok. Etkili havuz bakımı ve su bakımının önemli bir parçası olmasına rağmen, temel havuz kimyası şaşırtıcı derecede basittir.

Su bakım püf noktası, çantanızdaki en önemli araç su test kitinizdir. Güvecini tatmadan baharatlamıyorsan eğer, kimyasalları kullanmadan önce havuz suyu testi yapın. Suyunuzda ne olduğunu ve neyin olmadığını anlamak, onu dengelemenin ilk adımıdır.

  • pH seviyeleri: havuz suyunuzun ne kadar asidik veya bazik olduğunun bir ölçüsüdür. Düşük pH seviyeleri asidiktir, yüksek seviyeler ise baziktir. Havuzunuz için ideal aralık 7.4 ila 7.6’dır.
  • Alkalinite: bir pH tamponu olarak çalışır ve bazlık veya asitlikte büyük artışlardan kaçınmaya yardımcı olur. İdeal Aralık milyonda 100 ila 150 parçadır (ppm). Ve havuzunuzun Alkalinite seviyesini artırmak için kabartma tozu kullanabilirsiniz.
  • Dezenfektan seviyeleri: klor, brom vb. miktarı. havuz suyunda uygun seviyeler, hangi tip dezenfektanı seçtiğinize bağlı olarak değişir.

PH, Alkalinite ve dezenfektan seviyenizi öğrendikten sonra, su dengenizi düzeltmek için kimyasallar eklemeye başlayabilirsiniz. Zaman ayırın, tüm talimatları izleyin ve her kimyasalın ne yaptığını ve suyu ve içinde yüzen insanları eklemeden önce nasıl etkileyeceğini bildiğinizden emin olun.

Havuzunuzu Şoklamayı Unutmayın!

Arada bir, özelliklede yağmurlu ve fırtınalı havalardan sonra veya bir havuz partisinin ardından sanitizerinizin yardıma ihtiyacı olabilir. Sanitezeriniz maksimuma çıktığında bile havuzunuzun temiz kaldığından emin olmak için düzenli olarak havuznuzu şoklayın.

 

Havuzunuzu Her Zaman Akşam Şoklayın

Havuznuzu gün içerisinde şoklarsanız, güneşin ultraviyole ışınları işini yapma şansına sahip olmadan önce kloru yiyecektir. Şoku suyunuza ekleyin, ardından tamamen dolaştığından emin olmak için pompayı en az sekiz saat çalıştırın.

Bir Bakım Programı Oluşturun

Havuzunuz ve ona nasıl bakacağınız hakkında daha fazla bilgi edindikçe, yapılacaklar listeniz biraz korkutucu görünmeye başlayabilir. Bir havuz bakım programı oluşturmak, organize kalmanızı ve önemli görevlerin gözden kaçmadığına emin olmanızı kolaylaştırır.

Sadece temel bakım ile havuzunuz yeniliğini korumakla kalmayacak, aynı zamanda havuzunuzu kapatmak, sezon dışı bakım yapmak veya havuz sezonu geri döndüğünde yüzme havuzunuzu kullanmaya hazırlamak gibi daha gelişmiş havuz bakım görevlerini önceden planlayabileceksiniz.

 

Programınızı Basit Tutun 

Havuz bakım programınızı yazın ve duvara, buzdolabına veya hatta yüzme havuzunuzun yakınında bir yere bantlayın. Evdeki diğer kişiler bazı basit bakım görevlerini yerine getirmek için belirli günlerde görevlendirmeler yapın. Her görevin yanına bir ad yazın ve iş yükünü paylaşın.

Tatile Çıktığınızda Havuzunuz İçin 3 İpucu

 

Okuyucularımızın çoğunun yaz tatillerine ve kendi yüzme havuzlarına sahip olması nedeniyle, tatil havuzu bakımı için birkaç ipucu paylaşmaya karar verdim. Havuz dükkanında çalışırken bu soruyu sık sık sorardım. Tahmin edebileceğiniz kadar zor değil.

1. Komşunuzdan veya Arkadaşınızdan Rica Edin

Bu, uzaktayken yüzme havuzunuzu temiz tutmak söz konusu olduğunda başarının anahtarıdır.

İdeal aday, kendi havuzuna sahip olan kişidir. Ne yapacaklarını zaten bilmeleri size avantaj sağlar. Arkadaşınıza veya komşunuza havuzu günde bir kez kontrol etmesini söyleyin ve onlara aşağıdakiler de dahil olmak üzere basit bir kontrol listesi verin:

  • Skimmer sepetini boşaltın)
  • Havuzun yüzeyini yağdan arındırın
  • Filtre basıncını kontrol edin (gerekirse geri yıkama)
  • Suyu bir test kiti veya test şeritleri ile Test edin
  • Gerekli kimyasalları ekleyin (sadece ne yaptıklarını biliyorlarsa)

 

2. Bir Havuz Pompası Zamanlayıcısı Alın

 

Umarım pompanızın zaten bir Zamanlayıcısı vardır. Eğer yoksa, ben olsam bir tanesine yatırım yapardım. Bunlar havuz bakımının en önemli parçalarındandır.

Havuzu günde en az 8 ila 12 saat çalıştırmak için zamanlayıcıyı ayarlayın. Eğer zamanlayıcınız varsa, o zaman harika! Yoksa, günde 24 saat çalışması bir sorun olmayacaktır. Pompanızı ve filtrenizi çalıştırmak, havuzunuzu temiz tutmak için çok önemlidir ve bir insandan ziyade bir zamanlayıcı kullanmak çok daha mantıklıdır.

 

3. Evden Çıkmadan Önce Havuzunuzun Suyunu Kontrol Edin

Havuz suyunuzun bir örneğini yerel havuz mağazanıza götürün ve profesyonellerce kontrol ettirin.

Gitmeden önce herhangi bir sorunu olmadığından emin olun. PH ve alkalinitenizin düzgün bir şekilde dengelendiğinden ve sanitizer seviyelerinizin doğru olduğundan emin olmalısınız.

  • pH: 7.4 ile 7.6
  • Alkalinite: milyonda 100 parça (ppm) ila 150 ppm, 125 ppm ideal
  • Kalsiyum sertliği: beton ve sıva havuzları için 175 ppm ila 225 ppm veya 200 ppm ila 275 ppm
  • Klor havuzları için: 1 ppm ila 3 ppm
  • Brom havuzları için: 3 ppm ila 5 ppm
  • Biguanide havuzları için: 30 ppm ila 50 ppm
  • Tuzlu su havuzları için: 0.5 ppm klor
  • Mineral sistem havuzları için: 0.5 ppm klor
  • Ayrıca, ayrılmadan önce havuzunuzun temiz ve kristal berraklığında olduğundan emin olun..

Hadi Gelin Havuz Suyunuz İçin Artık Endişelenmenize Gerek Yok

Bir yüzme havuzuna sahip olmak, evde güneşte eğlencenin tadını çıkarmanın en keyifli yollarından biridir. Evet, düzenli bakıma ihtiyacı olabilir, ama bu hayatınızı bir vakuma zincirlenmiş veya kimya setinizle uğraşarak geçireceğiniz anlamına gelmez.

Aslında, havuzunuzun nasıl çalıştığını bildiğinizde, ihtiyaç duyduğu bakımı anlayıp ve önceden planlayarak, kendinizin havuz bakım becerisi ile gurur duyabilirsiniz. Sadece yüzmenin değil, aynı zamanda havuzun düzenli ve kapsamlı bakımıyla birlikte gelen huzurun tadını çıkaracaksınız.

Mutlu Yüzmeler!

Archives

Categories

Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare